QUÈ ÉS UN ERP?

L’acrònim ERP obeeix a la definició en anglès (Enterprise Resource Planning) que traduït al català significa, Planificació de Recursos Empresarials. És ben cert que quan parlem de recursos empresarials, es pot pensar que tot en el seu conjunt fa referència a moltes àrees i processos dins d’una mateixa empresa i les variacions que comporten segons el tipus d’activitat a la que es dedica cada empresa o negoci (Pime). 

Hi ha diferents tipus de software, sistemes, aplicacions ERP, programes informàtics, que ens poden generar dubtes a l’hora de triar la millor de les opcions per controlar l’activitat del nostre negoci.

L’administració d’una pime és un pilar clau en la productivitat que genera la teva empresa. Qualsevol companyia que es preï ha de tenir les tasques ben organitzades d’una manera senzilla però eficient i d’aquesta manera optimitzar el temps a l’hora de resoldre diferents tasques i tenir-les ben gestionades. Per això es fa servir una aplicació o programa ERP on els diferents departaments del negoci quedin ben integrats, unificant i centralitzant totes les dades que vulguis tenir de manera neta i ordenada.

TIPUS D’ERP

Dins de tota l’extensa oferta de solucions ERP que ofereix el mercat, es poden classificar per categories o característiques que anirà en funció de:

  •  El seu disseny 
  • El seu desplegament i accés
  • La seva llicència

 

En base al seu disseny

ERP per defecte: aquest disposa de totes les funcionalitats bàsiques que ofereix qualsevol ERP del mercat. Perfecte per a PIMES o empreses que no necessiten un ERP de major complexitat. Tenen un cost més econòmic però també algunes restriccions en quan a personalització. 

ERP a mida: aquest tipus d’ERP és creat des de zero per adaptar-se completament als processos empresarials d’una pime, també és més costós, ja que està creat de manera específica per suportar totes les funcionalitats demandades. La seva implantació i manteniment són molt més alts. Les empreses que solen requerir un programari ERP a mida són aquelles amb processos empresarials molt específics.

En base al seu desplegament i accés

ERP en local: l’opció d’una eina instal·lació local empra els recursos (servidors) de la teva empresa, a més que la gestió i manteniment corren pel teu compte. Amb aquest ERP, alguns dels principals beneficis són que, funciona amb qualsevol sistema operatiu Windows, això si, a partir del Windows 7 en endavant. Temps de resposta molt més ràpid que els que es realitzen des del núvol.

ERP en el núvol (cloud):  és el mateix programari que podem implementar i mantenir en les nostres pròpies màquines però que ens permet fer-ho en una màquina remota de manera que també ens podem oblidar de tot el manteniment relatiu a l’equip que el serveix. La seva rapidesa depèn de la connectivitat d’internet.

En base a la seva llicència

ERP de codi privat: no té accés al codi font del programari, de manera que només l’empresa encarregada del seu disseny i programació té capacitat i legitimitat per modificar-lo. És una altra manera de restar complexitat a les pimes que volen fer ús d’aquestes tecnologies.

ERP de codi obert: permet l’accés i la modificació del codi font del programari de manera lliure. En aquest cas, els programadors s’ocupen de personalitzar qualsevol aspecte de l’ERP i sense pagament addicional.

QUINS SON ELS MILLORS ERP DEL MERCAT?

Els més reconeguts i més ben valorats a nivell internacional són: SAGE o SAP i d’entre aquests dos, això ja dependrà de diversos factors com: la mida de l’empresa i les necessitats que vulgui cobrir, de les necessitats de personalització i del pressupost disponible de la pime.

PER QUÈ LA TEVA PIME NECESSITA UNA SOLUCIÓ ERP?

La raó principal d’una solució ERP és una cosa tan vital per a l’èxit de la teva empresa com ho és l’eficiència. Alternatives diferents o processos més rudimentaris poden donar peu a errors, emprar molt més temps en realitzar qualsevol tasca i a la llarga suposa una despesa innecessària. Totes les pimes han d’operar de la forma més eficient possible per tal de mantenir el millor control de les seves tasques. 

Concloent, tota empresa necessita automatitzar les activitats crítiques del negoci. El resultat d’aquest model de treball és l’augment de la productivitat i l’eficiència, així com la reducció dràstica de costos i despeses.

Vols saber més sobre la digitalització dels processos de la teva empresa?

En aquesta masterclass t’explicaré els 4 motius per digitalitzar els processos de distribució de la teva empresa i 5 punts claus per ajudar-te a aconseguir-ho, i veuràs exemples reals. t’ha agradat l’article? deixa els teus comentaris.

#pymes #sistemas #informatica #ERP #sage #sap #contabilidad #impuestos