Les pimes son propenses a tenir els mateixos problemes informàtics i per norma general, es repeteixen una vegada i una altra les mateixes incidències i darrere de tot això hi ha sempre una raó de pes relacionada amb la manca de manteniment, de prevenció i per hàbits dels usuaris per no tenir unes pautes o formació adequada.

No és necessari tenir grans coneixements informàtics però si conèixer el funcionament del programa que fan servir. A mesura que aquests coneixements son menors, els problemes augmenten. És per això que en les petites empreses cal prendre mesures per reduir, sobretot els costos en reparacions informàtiques. Per tant, un manteniment adequat, a la llarga suposa un bon estalvi quan els teus equips funcionen amb normalitat.

Els problemes informàtics son molts i molt variats en les pimes, d’aquí la importància de contactar amb una empresa informàtica que s’ocupi de les tasques de les que el propi empresari no sap o no es pot ocupar.

4 DELS PROBLEMES INFORMÀTICS MÉS COMUNS 

 

1. La manca d’actualització o renovació del teus ordinadors

La manca d’actualització dels ordinadors ja és un problema en si mateix. Això sol passar per treballar amb tecnologia obsoleta i per l’ús amb les aplicacions més comunes o per no actualitzar ació dels teus ordinadors.el propi Hardware informàtic, motiu pel qual es dispara la vulnerabilitat dels nostres equips i creixen les possibilitats que els hackers aprofitin aquestes debilitats per entrar al nostre sistema. Lo més normal és reemplaçar els equips cada 3 a 5 anys com a màxim.

 

Creus que aquest temps és molt poc per canviar un equip? 

Per comprovar a quin ritme avança la tecnologia, per exemple d’un smartphone de fa 5 anys, tracta d’utilitzar-lo en el dia a dia per saber si cobreix totes les teves necessitats.

Fa temps, la renovació dels equips tecnològics de l’empresa, sí que suposava una despesa important, però avui dia, els costos que suposa son molt més assequibles. Per tant, l’actualització dels teus equips o sistema operatiu és quelcom imprescindible per a treballar amb comoditat i sense riscos per la teva seguretat.

Un dels problemes que queda amagat és utilitzar un software sense llicència o “pirata” ja que d’aquesta manera els nostres equips no s’actualitzen amb normalitat i no es té cap suport per part del fabricant ni cap garantia de qualitat, per no parlar de les sancions i problemes legals que ens podem trobar.

D’altra banda, si fem les actualitzacions adequades amb un pagament mensual o anual, obtindrem manteniment i suport, i així ens estalviarem molts problemes. 

 

2. Virus informàtics i problemes de seguretat.

Fa uns anys la filosofia popular deia que els virus només podien afectar grans empreses; a dia d’avui s’han generalitzat també a pimes i autònoms.

Al marge dels problemes informàtics derivats de la manca d’actualització dels sistemes operatius apuntada en el punt anterior, els virus informàtics estan a l’ordre del dia, especialment en els ordinadors que treballen amb Windows. Aquest és un dels motius pels quals podem tenir incidències informàtiques nombroses.

ordinador protegit

La majoria de les pimes no acudeixen a una empresa de serveis informàtics fins que s’adonen que han tingut o tenen un problema de seguretat que els paralitza  qualsevol tasca o la correcta funció dels seus equips. Això és una cosa que es pot prevenir instal·lant l’antivirus convenient o bé utilitzant un sistema operatiu menys vulnerable. 

És important que les pimes trobin socis tecnològics que sàpiguen donar solució a totes aquestes necessitats sense invertir una fortuna en això. És conegut que a Xarxa Control tenen una llarga trajectòria i experiència com assessors en quan a seguretat i sistemes informàtics. 

3. Problemes amb la memòria dels equips.

Atès que la memòria RAM del nostre sistema és un dels component més crítics per al seu funcionament, no hi ha res que ens permeti utilitzar el nostre equip amb una memòria RAM en mal estat.  

Les empreses amb ordinadors més antics són les que solen tenir més problemes amb la RAM. També entre les que fan servir dispositius portàtils antics, en cas que necessitin fer les gestions fora de l’empresa. El fet d’instal·lar una gran quantitat de programes, o fins i tot tenir possibles troians instal·lats i no saber-ho, pot fer que el rendiment de la nostra RAM sigui molt baix. Quan els nostres ordinadors tenen problemes amb la RAM, pot ser degut al fet que hi tenim instal·lats programes innecessaris o bé s’estigui utilitzant un sistema informàtic insuficient pel tipus de programes amb els que volem treballar.

A vegades i moltes pimes entenen que la solució passa per afegir més RAM, però a Xarxa Control, l’experiència ens diu que moltes vegades el problema es resol tan sols optimitzant els recursos que utilitzen gran part de les pimes i autònoms. I es que moltes empreses, no saben realment què és el que hi tenen instal·lat en els seus ordinadors.

 

4. Pèrdua de dades.

 

ordinador en perill

La pèrdua de dades i informació és també un problema comú a les pimes. I no és fins aquest moment quan moltes empreses es comencen a prendre seriosament la necessitat de fer còpies de seguretat. La manca de backups porta a molts negocis a conscienciar-se del gran perill econòmic i legal que suposa treballar sense un bon sistema de còpies de seguretat.

Per evitar certs problemes i ajudar-te a esquivar danys majors, hauràs de tenir en compte diversos factors. 

L’error humà acaba sent el més habitual de tots, ja sigui per un esborrat accidental dels nostres propis arxius, a l’actualitzar algun document eliminant part de la seva informació o al no guardar els canvis d’algun treball en concret, perdent d’aquesta manera dades importants.

Falles elèctriques. Sovint patir un tall del subministrament elèctric o bé per qualsevol altre problema instal·lació pot suposar una important pèrdua de dades i en el pitjor dels casos, els nostres equips poden patir danys irreversibles. Per altra banda també es perd tot el temps invertit, un temps que en molts casos suposa moltes hores de treball. 

Un dels problemes més habituals són les falles mecàniques i es que els discs durs són una de les peces més sensibles d’un equip, el que pot acabar provocant que, si confiem únicament en ells per emmagatzemar totes les dades que considerem d’importància un simple error acabi amb ells i que aquesta informació sigui del tot irrecuperable. Dels propis virus dels que ja hem parlat i del robatori d’arxius degut als atacs informàtics, a part del robatori dels mateixos terminals en cas de que aquest sigui físic i on tenim tota la informació de la nostra empresa. Malauradament, això sol passar més del què ens pensem.

Davant d’aquests imprevistos tan comuns, hi ha moltes estratègies que podem emprendre per conservar i protegir les dades del nostre negoci com; fent còpies de seguretat en el núvol de qualsevol document que considerem rellevant, evitar l’ús de connexions wifi no segures o bé instal·lant algún pendrive desconegut, entre d’altres.

Vols saber més sobre la digitalització dels processos de la teva empresa?

En aquesta masterclass t’explicaré els 4 motius per digitalitzar els processos de distribució de la teva empresa i 5 punts claus per ajudar-te a aconseguir-ho, i veuràs exemples reals. t’ha agradat l’article? deixa els teus comentaris.

#pymes #sistemas #informatica #ERP #sage #sap #contabilidad #impuestos #programes  #software #tallafocs